Calculator personal

Dimensiunea și șasiul/carcasa computerelor personale reale le pot clasifica. Șasiul, adesea cunoscut sub numele de carcasă, este un cadru metalic care susține componentele electrice structural. Pentru fiecare sistem informatic este necesar cel puțin un șasiu pentru a conține plăcile de circuite și cablurile. Sloturile pentru plăcile de expansiune pot fi găsite și pe șasiu. Un șasiu de expansiune, care oferă mai multe spații, este necesar pentru a introduce mai multe panouri decât sloturi. Există două modele principale de șasiu: modele desktop și turn; cu toate acestea, aceste două tipuri de bază au numeroase variante. Apoi există computere portabile, care pot fi transportate. Computerele notebook și subnotebook, computerele portabile, palmtop-urile și PDA-urile sunt toate exemple de computere portabile.

Modelul unui turn

Un computer cu sursa de alimentare, placa de bază și dispozitivele de stocare în masă stivuite unul peste altul într-un dulap este denumit computer stivuibil. Acest lucru este în contrast cu versiunile desktop, care includ aceste componente într-un pachet mai mic. Avantajul major al modelelor turn este că au mai puține limite de spațiu, ceea ce face mai simplă atașarea dispozitivelor de stocare suplimentare.

Model pentru desktop

Un computer este menit să se potrivească confortabil deasupra unui birou, cu afișajul așezat pe el. Calculatoarele în stilul desktop sunt largi și joase, în timp ce cele din modelul turn sunt subțiri și înalte. Computerele desktop sunt adesea limitate la trei dispozitive interne de stocare în masă datorită designului lor. Modelele Slimline sunt computere desktop menite să fie cât mai mici posibil.

Laptop

Un computer care este excepțional de ușor. Notebook-urile au în general sub 6 kilograme și sunt suficient de mici pentru a încăpea într-o servietă. Principala diferență dintre un notebook și un computer personal este ecranul de afișare, în afară de dimensiune. O gamă de tehnici cunoscute sub denumirea de tehnologii cu ecran plat este utilizată în computerele notebook pentru a oferi un ecran de afișare ușor și nu voluminos. Ecranele de afișare pentru notebook-uri au o gamă largă de calități. Computerele laptop moderne sunt aproximativ similare cu computerele personale în ceea ce privește capacitatea de calcul. Ambele au procesoare, memorie RAM și hard disk identice. Cu toate acestea, această putere într-un recipient atât de mic are un cost. Notebook-urile sunt aproximativ de două ori mai scumpe decât computerele de dimensiuni normale. Notebook-urile sunt echipate cu acumulatori care le permit să fie folosite fără a fi conectate la priză. Pe de altă parte, bateriile trebuie reîncărcate la fiecare câteva ore.

Computer laptop

Un computer compact, portabil, care se potrivește confortabil în poală. Laptop-urile sunt acum denumite mai des notebook-uri.

Computer pentru subnotebook-uri

Un laptop care este mai mic și mai ușor decât un notebook de dimensiune completă. Pe de altă parte, computerele subnotebook au o tastatură și un ecran mai mici, dar sunt de altfel identice cu computerele notebook.

Un computer care poate fi transportat.

Un mic computer portabil care poate fi ținut în mână. Datorită tastaturilor și ecranelor lor minuscule, computerele portabile nu au înlocuit încă notebook-urile, în ciuda portabilității lor. Cele mai populare computere portabile sunt funcțiile PIM (gestionarea informațiilor personale), precum un calendar și o agendă de adrese. Unii producători încearcă să rezolve problema unei tastaturi mici prin înlocuirea acesteia cu un stilou electronic. Pe de altă parte, aceste gadgeturi bazate pe stilou se bazează pe algoritmi de recunoaștere a scrisului de mână care sunt încă în stadiile incipiente. PDA-urile, palmtop-urile și computerele de buzunar sunt toți termeni pentru computere portabile.

Palmtop

Un mic computer care se potrivește în palmă. Palmtop-urile sunt foarte limitate în comparație cu computerele de dimensiune completă, dar sunt utile pentru aplicații specifice, cum ar fi cărțile telefonice și calendarele. Calculatoarele portabile sau PDA-urile folosesc un stilou pentru introducere, mai degrabă decât o tastatură. Majoritatea computerelor palmtop nu au unități de disc din cauza dimensiunilor lor mici. Multe, totuși, au sloturi PCMCIA pentru introducerea unităților de disc, modemurilor, memoriei și a altor dispozitive. PDA-urile, computerele portabile și computerele de buzunar sunt folosite pentru a descrie computerele palmtop.