Cum să îți optimizezi spațiul de stocare pe PC?

Cum să îți optimizezi spațiul de stocare pe PC?

Înțelegerea nevoilor dvs.

Tehnologia se schimba rapid. Ne adaptam la cerintele si situatia sistemului nostru in schimbare. O preocupare importanta ar trebui sa fie optimizarea stocarii pe PC. Pentru a intelege nevoile propriului sistem de stocare, este important sa intelegem cateva concepte de baza:

Estimarea nevoilor de stocare

Începe procesul de optimizare a spațiului de stocare al PC-ului tău prin înțelegerea nevoilor tale de stocare. Estimează dimensiunea datelor care trebuie stocate: documente, muzică, poze, filme și programe instalate. Folosește servicii online cum ar fi Spotify și Netflix pentru a reduce cantitatea de spațiu ocupat.

Luați în considerare crearea unui backup pentru datele importante. Există o mulțime de metode: calculatoare specializate, memorie USB sau discuri externe. Alege ce preferi, dar ține cont și de spațiul alocat.

Analiza spațiului de stocare existent

Pentru a determina ce spaţiu de stocare existent deja aveţi, primul pas este să cunoaştei măsurile necesare pentru optimizarea spațiului de stocare pe un computer. Metodele variate depind de sistemul şi dispozitivul folosit. O soluţie comună este folosirea hârtiei şi a creionului.

Pentru PC-uri Windows, navigaţi prin „Panou de control” —> „Sistem” —> „Setările avansate ale sistemului” şi selectaţi „Starea unităţilor System Properties”. Acest lucru va arăta spaţiul utilizat şi disponibil, pe discuri sau volumuri grupate. Uitaţi-vă la totalurile albeşti şi colorate (albastre).

Examinarea conexinuturilor furnizate poate oferi o privire rapidă asupra datelor stocate pe sistem. Cota albastră lângă nivelul fiecărui volum va indica cantităţile folosite şi libere. Cu cât mai mult spatiu este acoperit de culoarea albastră, cu atât mai mult spatiu aveţi în uz. Dacă prea mult albastru se remarcă, înseamnă că lipsesc spaţii pentru instalarea altor programe şi stocarea noilor fişiere.

Optimizarea spațiului de stocare

Optimizarea spațiului de stocare pe PC oferă avantajul de a avea suficient spațiu. Acest lucru se poate realiza prin metode simple sau complexe. Acest articol va explica cum poți optimiza spațiul de stocare pe PC. Cu acest lucru vei putea instala aplicații și stoca fișiere fără a te îngrijora că vei avea spațiu insuficient.

 • Verifică spațiul pe disc folosind un instrument de gestionare a discului.
 • Dezinstalează aplicațiile inutile.
 • Curăță fișierele temporare și istoricul de navigare.
 • Golește coșul de gunoi.
 • Curăță fișierele duplicate.
 • Dezactivează fișierele de pornire automată.
 • Dezactivează stocarea de rezervă a fișierelor.
 • Curăță fișierele vechi.

Dezinstalarea aplicațiilor inutile

Cand crezi ca un program de pe calculatorul tau nu e necesar, dezinstaleaz-l pentru a economisi spatiu pe hard disk. Multe computere moderne au un proces simplu care permite userilor sa stearga programe instalate chiar daca au venit preinstalate. Unele programe se pot elimina complet, iar altele doar dezactivate sau configurate.

Eliminarea programelor inutile iti poate economisi gigaocteti recuperabili si poate imbunatati viteza generala a calculatorului. Fii atent si la furnizorul care ofera programele preinstalate. Nu te concentra pe astfel de programe cum ar fi jocuri demo sau software anti-virus. Eviti astfel consumul lunar nesesizabil de spatiu recuperabil si memorie RAM.

Curățarea fișierelor temporare

Fișierele temporare sunt create de programele tale. Acestea sunt ținute într-un folder cunoscut sub numele Temp. Acest director se umple repede cu fișiere, care ocupă spațiu pe disc și încetinesc PC-ul tău.

Ca utilizator al sistemului, poți curăța manual aceste fișiere. Urmează pașii:

 1. Deschide Explorer-ul – Windows + E sau bara Start.
 2. Utilizează “c%temp%” în caseta Adresare pentru a naviga către folderul Temp.
 3. Selectează toate fișierele (CTRL + A) și trimite-le la Coșul de reciclare sau folosește opțiunea Sterge pentru a le șterge definitiv.

Schimbarea ar trebui sã fie vizibilã: mai multă libertate pentru calculatorul tău și un Mediu mai bun pentru lucrarea cu el!

Curățarea fișierelor de jurnal

Fișierele de jurnal (sau fișierele log) conțin informații importante despre cum funcționează sistemul tău. Înregistrează toate activitățile care au loc pe PC-ul tău. Utile pentru serviciile Microsoft (Windows Update și altele). Pot ocupa foarte mult spaţiu de stocare, deci curăţenii periodice sunt necesare.

Caută fişierele de jurnal în Windows, folosește My Computer / This PC sau File Explorer. Navighează către \Windows\System32\winevt cale director. Sortează obiectele selectând dupa dimensiune, apoi blochează cele mai mari doua treimi pentru curățenie. Selectează și șterge fisierele pentru libertate spațială.

Pentru un nivel suplimentar al securității informației, tastați Windows PowerShell pe PC-ul cu “PowerShell clear -LogFiles” sau consultați Microsoft Documentiation CLRFOR alte facilități suplimentare.

Scanarea periodică a computerelor cu anti-spyware/anti-virus software este recomandată. Acest proces va elimina virusii și troienii care ocupă spațiu și oferă performanță mecanică superioară.

Utilizarea unor soluții de stocare externe

Vremurile moderne sunt pline de provocări pentru stocarea datelor. Soluția? Servicii de stocare externe! Acestea pot optimiza spațiul pe PC-uri. Să vedem avantajele și dezavantajele lor:

Utilizarea unor servicii cloud

Serviciile cloud sunt o soluție convenabilă și simplă de stocare externă a datelor. Există servicii cloud gratuite, cum ar fi Google Drive. Acestea sunt folositoare pentru depozitarea documentelor importante, cum ar fi formulare medicale sau documente administrative. De asemenea, stochează fișiere video și fotografii într-un mediu sigur și accesibil din orice locație cu internet.

Serviciile cloud variază în mărime și preț, în funcție de tipul de serviciu selectat. Ele sunt un mod ieftin și eficient de gestionare a spațiului limitat dintr-un PC, oferind utilizatorilor libertate și opțiuni variate.

Utilizarea unui dispozitiv extern de stocare

Mai multe nevoi de stocare înseamnã cã dispozitivele externe devin mai populare. Acestea oferã o alternativã buna pentru a stoca documentele și fișierele, fãrã a afecta performanțele PC-ului.

Conexiunea se poate face la PC prin porturi USB și Thunderbolt. Acest lucru oferã flexibilitate pentru cei care au diferite tipuri de conexiuni pe PC și monitoare.

Aceste dispozitive pot fi utilizate pe mai multe platforme, cum ar fi Windows, macOS si Linux. Sincronizarea datelor între tablete și telefoane iPhone/Android devine simplã. Datele importante precum filmele sau pozele pot fi accesate și redate cu noi versiuni.

Protejeazã-ti datele importante cu un astfel de dispozitiv extern, oriunde te afli!

Optimizarea fișierelor

În orice sistem de operare, optimizarea spațiului de stocare este esențială. Acest lucru devine și mai important pe PC-uri. Aveți posibilitatea de a șterge fișiere redundant sau inutile care ocupă spațiu și pot cauza încetinirea sistemului.

Dacă vreți să economisiți spațiu, primul pas este optimizarea fișierelor:

Compresia fișierelor

Compresia fișierelor este o metodă eficientă de optimizare a spațiului de stocare pe PC. Reduce dimensiunea fișierelor, astfel încât să ocupe mai puțin spațiu pe disc. Acest lucru se poate face în diferite formate, cum ar fi ZIP, RAR sau 7z. Dimensiunea unui fișier se poate reduce de la zeci de megabiți la câţiva kilobiţi.

Compresia depinde de tipul datelor stocate în fişiere. Imagini şi clipuri video se redescompun rapid atunci când aceleaşi fişiere sunt compresate şi extras din nou ulterior. Compresia unei colecţii marice ce conţine documente Office sau PDF-uri etc. se face mai bine decât datele brute (text plan). Există programe specializate pentru text, care permit comprimarea acestora la dimensia minim posibil.

Compresia oferă avantaje pentru economisirea spaţiu pe disc dur și irgatorasrea fişierelor, însă vine cu un inconvenient minor – irezistibilitete sporită la atacuri. Este recomandat să se folosească servicii de scrutină, cum ar fi SPP (Sistem Pentr Protect Plus) pentru gestionarea ameninţărilor secundare virulente până la 4 milioane de cerbi cu numele vechi.

Mutarea fișierelor în altă locație

Dacă ai spațiu suplimentar, poți muta fișierele la acea locație. Astfel, bloatware și fișierele inutile care încetinesc PC-ul vor fi eliminate. Pune biblioteca media, jocurile și aplicațiile pe o partiție separată, pentru viteză mai mare.

Crearea unei partiții separate poate fi simplă. Pornirea calculatorului și rularea utilitarului de gestionare a discurilor, care vine implicit cu Calculator pentru Windows, poate modifica discul – împărțirea sau alipirea lui, crearea unui storage pool sau schimbarea dimensiunii zonelor stocate pe HDD. Dacă folosești Mac OS X, conectează un alt HDD și vezi direct în Finder ce poți face cu el.

Indiferent dacă miști elementele din interiorul unui drive existent sau adaugi un drive nou, există elemente cheie pe care trebuie să le iei în considerare:

 • viteza
 • capacitatea
 • compatibilitatea
 • factorii tehnici și bugetari

Există trepide care te pot ajuta. Investighează toate opţional disponibilele. Dacă nu ești sigur, contactează un specialist.

Monitorizarea spațiului de stocare

Monitorizarea spațiului de stocare pe PC este foarte utilă. Este important să știi cât spațiu ai, ce fișiere și directoare au cele mai mari dimensiuni.

Noi îți putem oferi informații pentru a monitoriza și optimiza spațiul de stocare la niveluri optime.

Utilizarea unor aplicații de monitorizare

Un PC bun începe cu un spațiu de stocare adecvat. Urmărește-l pentru a-l administra eficient și a face loc pentru fișierele noi. Există numeroase aplicații care oferă cele mai bune soluţii pentru optimizarea spațiului de stocare. Pentru a îmbunătăţi performanţa dispozitivului și pentru siguranța datelor, folosește una dintre aceste aplicaţii.

Acesta ar trebui să fie ușor de utilizat, navigabil și intuitiv:

 • Disk Usage Analyzer (DiskMap): Analizează spaţiul ocupat pe hard-disk, identifică fişierele mari și oferă informaţii utile despre utilizarea memoriei interne a PC-ului.
 • BitMeter OS: Crează un barometru care urmărește volumul de date transferat. Ofertă rapoarte la intervale orare sau zilnice.
 • SpaceSniffer: Furnizează ghiduri interactive pentru analiza fişierelor din computer, oferind informații despre dimensiunea acestora. Identifică și scanează directoarele și partițiile unității, clasificând și organizând datele stocate pe o unitate particulară.
 • TreeSize Free: Soft gratuit care scaneaz outputul memoriei PC-ului și oferă informații despre fișiere, directoare și partiții. Există mai multe niveluri de organizare și pot fi vizualizate în diferite formate.

Setarea unor alerte pentru spațiul de stocare

Monitorizarea spațiului de stocare este importantă. Mai ales atunci când stocarea are loc pe un dispozitiv personal. Este necesar să folosiți toate resurselor și să preveniți probleme legate de spațiu. Soluțiile de monitorizare a spațiului vă oferă informații despre modul în care spațiul este alocat și administrat pe un dispozitiv. Acestea pot identifica pericole și/sau probleme.

Setarea activării/dezactivării ale alertelor pentru spațiu suplimentar este esențială. Acestea sunt recomandate pentru PC-uri, deoarece depășirea anumitor limite poate fi distructivă. Tipurile și limitările diferă în funcție de volumul total al spațiului hard și versiunile sistemelor operare. Alertele vă permit să monitorizați statusul spațiului monitorizat și să preveniți conflictele potențiale care apar între limitele spațiului și dimensiunile volumului alocat.

întrebări frecvente

1. Cum pot să îmi optimizez spațiul de stocare pe PC?

Pentru a-ți optimiza spațiul de stocare pe PC, poți începe prin a-ți stoca datele și fișierele pe un hard disk extern sau pe un serviciu de cloud storage. De asemenea, poți șterge fișierele și programele pe care nu le mai folosești sau le poți comprima pentru a economisi spațiu.

2. Ce programe folosesc cel mai mult spațiu de stocare pe PC?

Cele mai mari consumatoare de spațiu de stocare pe PC sunt programele mari precum jocurile, programele de editare foto și video sau programele pentru productivitate. Acestea pot ajunge să ocupe zeci de giga sau chiar sute de giga de spațiu de stocare.

3. Ce este defragmentarea și cum poate ajuta la optimizarea spațiului de stocare pe PC?

Defragmentarea este procesul de reorganizare a datelor fragmentate de pe hard disk într-un mod mai logic și mai eficient. Acest proces poate ajuta la îmbunătățirea performanței PC-ului și poate elibera spațiu de stocare prin eliminarea datelor inutile.

4. Cum îmi pot gestiona fișierele și folderele pentru a economisi spațiu de stocare pe PC?

Pentru a economisi spațiu de stocare pe PC, poți organiza fișierele și folderele astfel încât să fie mai ușor de găsit și de accesat. De asemenea, poți șterge fișierele duplicat sau cele care nu mai sunt necesare, iar programele pot fi instalate într-un singur folder pentru a economisi spațiu.

5. Ce este SSD-ul și cum poate ajuta la optimizarea spațiului de stocare pe PC?

SSD-ul (Solid State Drive) este un tip de hard disk care utilizează memoria flash pentru a stoca datele în loc de seturile de discuri magnetice. SSD-urile sunt mai rapide și mai fiabile decât HDD-urile (Hard Disk Drive) tradiționale și pot ajuta la economisirea spațiului de stocare prin eliminarea datelor redundante sau inutile.

6. Cum pot să îmi optimizez setările de backup pentru a economisi spațiu de stocare pe PC?

Pentru a economisi spațiu de stocare pe PC, poți alege să faci backup-ul doar la anumite fișiere și foldere sau să folosești programe de backup care permit comprimarea datelor. De asemenea, poți opta pentru un serviciu de backup în cloud care îți oferă mai mult spațiu de stocare la un preț mai mic decât cel al unui hard disk extern.