Definiţia computer

Definiţia computer

Un computer este o mașină de manipulare a simbolurilor care poate fi programată. Trăsăturile sale primare sunt:

Are un răspuns bine definit la un anumit set de instrucțiuni.
Poate efectua un set pre-înregistrat de instrucțiuni (un program).
Poate stoca și recupera rapid volume enorme de date.
Ca rezultat, computerele pot efectua sarcini complicate și repetitive rapid, precis și consecvent. Calculatoarele moderne sunt electrice și digitale. Hardware-ul se referă la componentele fizice (fire, tranzistori și circuite), în timp ce software-ul se referă la instrucțiuni și date. Următoarele componente hardware sunt necesare pentru toate computerele de uz general:

Unitatea centrală de procesare (CPU): Inima computerului, aceasta este componenta care execută instrucțiuni structurate în programe (“software”) care îi spun computerului ce trebuie să facă.
Memorie (memorie rapidă, costisitoare, pe termen scurt): permite unui computer să stocheze, cel puțin temporar, date, programe și rezultate intermediare.
Permite unui computer să stocheze permanent volume mari de date și programe între lucrări folosind un dispozitiv de stocare în masă (memorie mai lentă, mai ieftină, pe termen lung). Dispozitivele obișnuite de stocare în masă includ unități de disc și unități de bandă.

Dispozitivul de intrare, adesea o tastatură și un mouse, este canalul prin care datele și instrucțiunile intră într-un computer.
Un ecran de afișare, o imprimantă sau un alt dispozitiv care vă permite să vedeți ceea ce a realizat computerul este cunoscut ca dispozitiv de ieșire.

În plus față de acestea, multe componente suplimentare permit caracteristicilor fundamentale să funcționeze împreună eficient. Un autobuz, de exemplu, este necesar de către fiecare computer pentru a transporta date de la un element al computerului la altul.

Dimensiunile și puterea de procesare a computerelor

Calculatoarele pot fi de obicei clasificate după dimensiune și putere, după cum urmează; cu toate acestea, există o oarecare suprapunere:

Un computer personal bazat pe microprocesor este un computer mic, cu un singur utilizator.
Un computer puternic, cu un singur utilizator, este denumit stație de lucru. O stație de lucru este ca un computer de acasă, cu excepția faptului că are un microprocesor mai puternic și, în general, un afișaj de calitate superioară.
Un minicomputer este un computer multi-utilizator care poate găzdui sute de utilizatori simultan.
Mainframe: un computer puternic multi-utilizator capabil să gestioneze multe sute sau mii de oameni simultan.
Supercomputer: un computer extrem de rapid care poate executa sute de milioane de instrucțiuni pe secundă.

Supercomputer și mainframe

Un supercomputer este un cuvânt general pentru unul dintre cele mai puternice computere accesibile astăzi. Supercalculatoarele sunt extrem de scumpe și sunt folosite doar pentru aplicații specializate care necesită calcule matematice masive (strângerea numerelor). De exemplu, prognoza meteo necesită un supercomputer. Simulările științifice, grafica (animată), calculele fluid-dinamice, cercetarea energiei nucleare, proiectarea electrică și prelucrarea datelor geologice sunt câteva dintre celelalte aplicații ale supercalculatoarelor (de exemplu, în prospectarea petrochimică). Cray Research este poate cel mai cunoscut producător de supercomputere.

Dulapul care transporta unitatea de procesare primară, sau „mainframe”, a unei mașini de lot din epoca de piatră care umple încăperea a fost denumit inițial cadru principal. Mașinile clasice uriașe de fier au fost denumite „calculatoare mainframe” și, ulterior, ca mainframe, odată cu introducerea versiunilor mai mici de „minicomputer” la începutul anilor 1970. În zilele noastre, un mainframe este un computer masiv și costisitor care poate deservi sute, dacă nu mii, de utilizatori simultan. Diferența majoră dintre un supercomputer și un mainframe este că își dedică toată puterea de procesare pentru a rula un număr mic de programe cât mai repede posibil. În schimb, un mainframe își valorifică capacitatea de procesare pentru a rula mai multe programe simultan. Mainframe-urile sunt mai puternice decât supercalculatoarele în anumite aspecte, deoarece pot rula mai multe aplicații simultan. Pe de altă parte, supercalculatoarele pot rula un singur program mai rapid decât un mainframe. Linia dintre mainframe mici și minicalculatoare este neclară și depinde în mare măsură de strategia de marketing a producătorului.