În trei minute, veți afla tot ce trebuie să știți despre supercomputere.
Metode noi de abordare a problemelor noi
Oamenii au încercat adesea să înțeleagă lumea din jurul lor, folosind adesea resurse pentru a se adapta la mediul înconjurător și a rezolva problemele. Instrumentele oamenilor au devenit mai avansate pe măsură ce amenințările cu care se confruntă au devenit mai complexe. Ciocanele de piatră au cedat în cele din urmă supercomputerelor de mare viteză. Aceste supercomputere sunt utilizate pentru a aborda multe dintre cele mai presante probleme din lume. Printre acestea se numără și cerința de a:
Protejați mai eficient atmosfera și păstrați resursele naturale
atenuarea impactului schimbărilor climatice prin dezvoltarea de noi surse de energie curate
Preziceți dezastrele naturale, inclusiv cutremure, tsunami și inundații, și stabiliți planuri eficiente de răspuns pentru aceste evenimente din ce în ce mai frecvente, precum și dezvoltați noi medicamente pentru vindecarea bolilor cronice.
Metodele tradiționale de rezolvare a problemelor sunt adesea prea costisitoare sau consumatoare de timp pentru a aborda dimensiunea și complexitatea acestor probleme. Această metodă poate fi accelerată folosind supercomputerele.
Este vorba doar de a face lucrurile repede.
Un supercomputer este un computer capabil să efectueze calcule extrem de rapide. Mașina K, unul dintre cele mai rapide supercalculatoare din lume, a fost dezvoltată de Fujitsu în colaborare cu RIKEN ca parte a inițiativei de înaltă performanță a infrastructurii de calcul a Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia.
Mașina K poate efectua zece miliarde de calcule într-o secundă. Luați în considerare următoarele pentru a vă face o idee despre cât de rapid este: Fiecare dintre cele șapte miliarde de oameni din lume are un calculator și li se cere să efectueze un calcul pe secundă, non-stop, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Va dura aproximativ 17 zile pentru ca întreaga populație a lumii să realizeze ceea ce mașina K poate face în doar o secundă. Dacă un computer desktop obișnuit este un melc, computerul K este un avion cu reacție.
Supercalculatoarele sunt potrivite pentru calcule și simulări cu intensitate de calcul datorită vitezei lor incredibile. Supercalculatoarele trebuie să gestioneze cantități mari de date pentru a modela incidente precum accidente de vehicule, cutremure și tsunami, ceea ce necesită o putere de calcul excepțională.
o competiție
Multe țări se întrec între ele din întreaga lume pentru a construi cele mai rapide supercomputere din lume. Scopul acestei curse este de a avansa cercetarea într-o varietate de domenii. Dar supercomputerele sunt utile pentru mai mult decât doar cercetare și dezvoltare. Prin îmbunătățirea protecției, arhitecturii și eficienței mediului, ele stimulează, de asemenea, inovația într-o varietate de industrii. Un ecosistem de dezvoltare de înaltă performanță de clasă mondială atrage, de asemenea, oameni de știință de top și încurajează o comunitate inovatoare. Acest lucru, în esență, ridică ștacheta pentru cercetare și, dacă rezultatele cercetării sunt canalizate către progresele în afaceri, poate face, de asemenea, o țară mai competitivă. Este similar cu cursele de Formula 1, deoarece cea mai rapidă mașină atrage cei mai buni șoferi, iar această tehnologie își face loc în cele din urmă în mașinile comerciale și de pasageri.
Dezvoltarea soluțiilor la problemele de astăzi
CPU sau unitatea centrală de procesare se află în centrul oricărui computer. Un singur procesor este utilizat în majoritatea computerelor. Computerul K, pe de altă parte, are peste 80.000 de procesoare. Aceste procesoare au fost create având în vedere viteza mare, fiabilitatea ridicată și consumul redus de energie. Cu toate acestea, CPU-urile sunt doar o parte a puzzle-ului. Tehnologia utilizată pentru legarea acestor procesoare și transmiterea datelor între ele la viteze ultra-ridicate este, de asemenea, critică. Rețeaua de interconectare a mașinii K, care este operată de controlerul de interconectare LSI, a folosit peste 200.000 de cabluri care se întind pe 1200 de kilometri. Computerul K a devenit cel mai rapid sistem din lume astăzi datorită procesoarelor de înaltă performanță și tehnologiei de rețea de ultimă oră.
Aparatul K va fi pus la dispoziția guvernului japonez pentru o gamă largă de clienți și organizații de cercetare. Acesta va fi folosit pentru a susține și a accelera căutarea unor soluții fezabile la problemele climatice și de mediu actuale, precum și pentru a avansa progresele științifice și industriale de ultimă generație și a face planeta un loc mai sigur.