Mainframe computer

Care este conceptul unui computer mainframe?

Definiție și semnificație – Un computer mainframe este o mașină centralizată masivă, cu multă memorie, mult spațiu de stocare și o mulțime de procesoare de ultimă generație, deci are multă putere de calcul în comparație cu alte sisteme de calculatoare. Drept urmare, importanța sistemelor de calculatoare mainframe este în creștere pentru organizațiile la scară largă, analiza științifică, statisticile pieței și datele recensământului, deoarece acestea pot rula mai multe programe complexe la viteze mari simultan. IBM, Hitachi, Amdahl și Unisys sunt cei mai importanți furnizori de computere mainframe de astăzi.

Care sunt avantajele utilizării unui computer mainframe?

Mașina mainframe este cel mai bun instrument pentru procesarea a milioane de tranzacții pe secundă. Ca rezultat, computerele mainframe sunt utilizate în organizații la scară largă, deoarece acestea sunt necesare pentru a procesa cantități mari de date în același timp, în fiecare secundă.

Wallmart, HSBN, Indian Railways, băncile ICICI și HDFC, Tesco, Kenya Power, Vodafone, AIG, Coca-Cola, RBI, DHL, FORD, NASDAQ, Nike, Tata, Travelport, UPS, SUA Pstal Services și altele sunt printre companii care folosesc sisteme de calculatoare mainframe.

Unele componente majore ale unui computer mainframe sunt esențiale, deoarece contribuie la creșterea performanțelor generale remarcabile ale sistemului.

Unitate de procesare

Pentru fiecare pistă, CPU are plăci de circuite imprimate, module de memorie, procesoare și interfețe diferite. Ambele canale servesc ca o conexiune între terminalul de intrare / ieșire și modulele de memorie. Scopul principal al tuturor acestor rețele este de a transmite date și de a gestiona componentele sistemului.

Unitatea de control

Unitatea de control este, de asemenea, cunoscută sub numele de autobuz. Sistemul de computer mainframe are numeroase autobuze pentru diferite dispozitive precum bandă, disc și așa mai departe, precum și o secțiune de unitate de stocare.

Unitatea de depozitare

Dispozitivul de stocare este utilizat pentru o varietate de sarcini, inclusiv inserarea datelor, salvarea, recuperarea și accesul. Unitatea de stocare găzduiește diverse dispozitive, cum ar fi hard disk-uri, unități de bandă, cartele perforate și așa mai departe, toate acestea fiind operate de CPU. Aceste dispozitive au puterea de un milion de ori mai mare decât a unui PC.

Unitatea multiprocesor dintr-un sistem de calculatoare mainframe înseamnă că are multe procesoare pentru procesarea unor cantități mari de date într-un timp scurt (Tratarea erorilor și gestionarea întreruperilor).

Consiliu de Administratie

Placa de bază a unui mainframe conține multe procesoare de mare viteză, memorie principală (RAM) și alte componente hardware care funcționează împreună prin arhitectura magistralei. Principiul autobuzelor de 128 biți este utilizat în această placă de bază.

Sistem de controlere cluster

Acesta este un dispozitiv unic utilizat pentru a lega un terminal de canal la un sistem de terminal gazdă. Există două tipuri de controlere de cluster: controlere de cluster atașate la canal și controlere de cluster conectate la legătură.