Stație de lucru

Este un computer folosit pentru aplicații de inginerie (CAD/CAM), publicare desktop, dezvoltare de software și alte sarcini care necesită o cantitate rezonabilă de putere CPU și o calitate grafică relativ bună. Un ecran grafic mare, de înaltă rezoluție, RAM mare, capacitatea de rețea încorporată și o interfață grafică cu utilizatorul sunt toate caracteristicile standard ale stațiilor de lucru. Majoritatea stațiilor de lucru au un dispozitiv de stocare în masă, cum ar fi o unitate de disc. Cu toate acestea, o stație de lucru fără disc nu. UNIX și Windows NT sunt cele mai populare sisteme de operare pentru stații de lucru. Majoritatea stațiilor de lucru, cum ar fi computerele personale, sunt dispozitive cu un singur utilizator. Pe de altă parte, stațiile de lucru sunt de obicei conectate pentru a forma o rețea locală; cu toate acestea, ele pot fi utilizate și ca sisteme de sine stătătoare.

Stație de lucru se referă la orice computer conectat la o rețea locală în rețea și poate fi un computer personal sau o stație de lucru.

Computer (personal):

Este un computer compact, rezonabil de accesibil, destinat unui singur utilizator. Calculatoarele personale pot costa orice, de la câteva sute de lire sterline și peste cinci mii de lire sterline. Toate se bazează pe tehnologia cu microprocesor, care permite producătorilor să plaseze un procesor complet pe un singur cip. Calculatoarele personale sunt folosite în afaceri pentru procesarea textului, evidența contabilă, publicarea desktop și administrarea foilor de calcul și a bazelor de date. Calculatoarele personale sunt cel mai frecvent folosite acasă pentru a juca jocuri și, mai recent, pentru a accesa Internetul.

La sfârșitul anilor 1970, au fost introduse primele computere personale. Apple II, lansat în 1977 de Apple Computer, a fost unul dintre cele mai vechi și mai populare computere personale. Noi modele și sisteme de operare rivale au apărut în mod regulat la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980. Apoi, în 1981, IBM a intrat în cursă cu IBM PC, primul său computer personal. Majoritatea celorlalți producători privați de computere au mers pe margine, deoarece computerul IBM a devenit în curând computerul personal preferat. Computer personal sau IBM PC este abreviat ca P.C. Apple Computer a fost una dintre puținele afaceri care a rezistat atacului IBM și este încă un participant proeminent în industria computerelor personale. Alte firme au răspuns la dominația IBM dezvoltând clone sau computere IBM care erau aproape identice cu PC-ul IBM în interior, dar care costă mai puțin. Clonele IBM ar putea rula același software ca și computerele IBM, deoarece foloseau aceleași microprocesoare. IBM și-a pierdut mult din influența sa în dictarea creșterii computerelor personale de-a lungul anilor. Drept urmare, odată ce IBM a lansat primul P.C., cuvântul P.C. a fost frecvent referită la computerele personale IBM sau compatibile cu IBM, mai degrabă decât la alte tipuri de computere, cum ar fi Macintosh-urile. În ultimii ani, definirea termenului P.C. a devenit din ce în ce mai problematică. Cu toate acestea, se aplică oricărui computer personal alimentat de un procesor Intel sau de un microprocesor compatibil Intel în general. Există diverse posibilități pentru aproape orice altă componentă, inclusiv sistemul de operare, toate aparținând P.C. umbrelă.

Macintosh-urile Apple și PC-urile sunt cele mai comune două tipuri de computere personale în prezent. Calculatoarele personale au două caracteristici principale: sunt sisteme cu un singur utilizator și sunt bazate pe microprocesoare. Chiar dacă computerele personale ar trebui să fie sisteme cu un singur utilizator, conectarea lor pentru a crea o rețea este obișnuită. Există multă variabilitate în ceea ce privește puterea. Granița dintre computerele personale și stațiile de lucru s-a estompat la nivel superior. Stațiile de lucru low-end de la Sun Microsystems, Hewlett-Packard și DEC au aceeași putere de calcul și capacități grafice ca și Macintosh și P.C. masini.

Tipuri de computere personale

Dimensiunea și șasiul/carcasa computerelor personale reale le pot clasifica. Șasiul, adesea cunoscut sub numele de carcasă, este un cadru metalic care susține componentele electrice structural. Este necesar cel puțin un șasiu pentru fiecare sistem informatic pentru a conține plăcile de circuite și cablurile. Sloturile pentru plăcile de expansiune pot fi găsite și pe șasiu. Un șasiu de expansiune, care oferă mai multe spații, este necesar pentru a introduce mai multe panouri decât sloturi. Există două modele principale de șasiu: modele desktop și turn; cu toate acestea, aceste două tipuri de bază au numeroase variante. Apoi există computere portabile, care pot fi transportate. Computerele notebook și subnotebook, computerele portabile, palmtop-urile și PDA-urile sunt toate exemple de computere portabile.