Ce înseamnă Mainframe?

Ce înseamnă Mainframe?

Un computer mainframe este un computer mare care este construit pentru a gestiona cantități mari de date, cum ar fi un număr mare de înregistrări sau tranzacții. Acestea sunt mașinile care sunt utilizate în întreprinderi grupate. Computerul mainframe efectuează procesarea masivă a datelor. Pentru a introduce date și a afișa rezultate, sunt utilizate mai multe terminale. Primele computere mainframe au fost create la sfârșitul anilor 1950 și au continuat să crească de atunci. Cei mai mari producători mondiali de computere mainframe sunt IBM și Unisys. Pentru a rezuma, acesta este conceptul unui computer mainframe.

Caracteristici ale computerelor mainframe

  • Calculatoarele mainframe sunt proiectate pentru prelucrarea centralizată a datelor și pot găzdui cantități mari de date. Ca urmare, majoritatea companiilor depind de computerele mainframe pentru a asigura disponibilitatea și fiabilitatea serviciilor lor.
  • Terminalele de pe un computer mainframe nu sunt construite pentru utilizatorii finali normali, deci au o experiență scăzută a utilizatorului.
  • Aceste computere sunt găzduite în medii complet izolate și protejate. Sunt utilizate pentru a procesa cantități mari și sensibile de date, cum ar fi achizițiile cu carduri de credit, înregistrările caselor de taxare, informațiile privind asigurările și înregistrările fiscale.
  • Sunt scumpe, deoarece sunt construite cu un număr mare de unități centrale de procesare (CPU) pentru a se potrivi mai multă putere de procesare. De asemenea, sunt construite cu mai multă memorie cu acces aleatoriu pentru a găzdui capacități mari de memorie. Vor avea nevoie de mai multe dispozitive de disc pentru a stoca volume mari de date procesate la final, precum și de mai multe terminale pentru a găzdui medii multi-utilizator.
  • Calculatoarele mainframe moderne sunt concepute pentru a suporta mai multe sisteme de operare (SO) în același timp. De asemenea, pot sprijini virtualizarea și cloud computing-ul.
  • Computerele mainframe sunt mai mari decât computerele personale, dar mai mici decât supercomputerele, care sunt proiectate pentru a efectua un număr mare de calcule.

Sistem pentru stocarea datelor

Fiecare computer are un hard disk pentru stocarea datelor pentru perioade lungi de timp, dar acest computer mainframe stochează toate datele în formularul de cerere în sine. Pe măsură ce toți utilizatorii încearcă să se conecteze de la terminale la distanță, computerul mainframe acordă tuturor terminalelor la distanță acces la întregul lor fișier și la bibliotecile software.

Permisiunile de acces la autentificare ar trebui păstrate

Este posibil să creșteți productivitatea și fiabilitatea stocând toate datele și fișierele de programe pe un singur sistem mainframe. Administratorii au acces la toate software-urile și datele de pe sistemul mainframe, precum și posibilitatea de a determina câți utilizatori pot avea acces la acestea. Ca urmare, mașina mainframe are o protecție puternică împotriva intrușilor rău intenționați.

Alocați un interval de timp pentru procesor.

Sistemul de computer mainframe are o cantitate finită de timp de calcul, care poate fi împărțit între toți utilizatorii care sunt conectați în prezent cu sistemul. Cadrul mainframe determină ce tipuri de priorități ar trebui asociate cu ce utilizatori. Administratorul are posibilitatea de a alege modul în care este alocat timpul procesorului.

Mainframe explicat de Techopedia

Primele computere mainframe au apărut la începutul anilor 1940. IBM, Hitachi și Amdahl au fost printre cei mai renumiți furnizori. Mainframele s-au crezut odată că sunt o tehnologie învechită, cu puține aplicații practice. Cu toate acestea, computerele mainframe și stilul de calcul mainframe continuă să domine peisajul computerelor de afaceri la scară largă astăzi, așa cum au făcut-o pentru fiecare deceniu de la înființare. Multe dintre cele mai mari companii Fortune 1000 din lume folosesc deja computere mainframe în operațiunile lor de zi cu zi. În ciuda faptului că alte tipuri de computere sunt utilizate pe scară largă în diferite capacități de afaceri, mainframe-ul continuă să dețină o poziție râvnită în lumea actuală a afacerilor electronice. Computerul mainframe rămâne coloana vertebrală a afacerilor moderne în domeniul bancar, financiar, asistență medicală, asigurări, utilități publice, guvern și o varietate de alte întreprinderi publice și private.